Povede neúspěšný pokus digitalizovat stavební řízení ke konci digitalizace?

Krátce po naší diskusní snídani o prvních pozitivních dopadech NSZ a digitalizace se v médiích objevily titulky: “Na úřady se vrací staré stavební řízení. Oprava digitalizace zabere rok a půl.” I přesto, že se čeští i zahraniční odborníci na real estate a právo shodli na diskusní snídani remspace, že digitalizace musí pokračovat a nedostatky se musí řešit za chodu. Takže po prvních krůčcích vpřed nás čeká mnoho kroků zpět…

Láká Brno investory? Jak nové stavební předpisy a digitalizace promění realitní trh?

Ve druhém kvartálu 2024 se v Brně prodalo 372 nových bytů – téměř trojnásobek oproti loňsku. Je ale optimismus zlevněných hypoték oprávněný? Poptávka je vysoká, ale výstavba zpomaluje a ceny rostou. Jak ovlivní trh nové Brněnské stavební předpisy, Centrální stavební úřad a co digitalizace? Na jaké investiční příležitosti láká Brno investory? Odpovědi jsme hledali u odborníků.

Jak ovlivní trh nové Brněnské stavební předpisy, digitalizace a na jaké investiční příležitosti Brno láká?

Ve druhém kvartálu 2024 se v Brně prodalo 372 nových bytů – téměř trojnásobek oproti loňsku. Je ale optimismus zlevněných hypoték oprávněný? Poptávka je vysoká, ale výstavba zpomaluje a ceny rostou. Jak ovlivní trh nové Brněnské stavební předpisy, Centrální stavební úřad a co digitalizace? Na jaké investiční příležitosti láká Brno investory? Odpovědi jsme hledali u odborníků.

David Hauerland, Fidurock: „Byli jsme v podstatě takovými pionýry v budování institucionálního nájemního bydlení.”

Za stamiliony ožije další činžovní dům v Praze – česká nemovitostní investiční skupina Fidurock pokračuje v investicích do prestižních lokalit. Rekonstrukcemi činžovních domů se skupina zabývá už deset let, aktuálně rozšířila své portfolio o nový rezidenční projekt na pražských Vinohradech. Dům v ulici Záhřebská 534/14 projde nákladnou rekonstrukcí s cílem nabídnout prvotřídní nájemní bydlení v centru hlavního města. Celková investice do akvizice a přestavby této nemovitosti má přesáhnout částku 200 milionů korun.

Dostupnost bydlení: Strategie pro silné developery

Bytová krize eskaluje ceny a otevírá bezprecedentní příležitosti pro hráče na trhu. Hlavní aktéři na trhu s nemovitostmi kalkulují s případným poklesem cen jako s integrální součástí své expanzivní strategie. Marginální ztrátu z prodeje exponenciálně kompenzují v dalších fázích hodnotového řetězce - od samotné výstavby přes facility management až po dlouhodobé výnosy z nájmů.

Savills research odhaluje TOP 20 světových lokalit pro druhé bydlení – mezi nimi jsou Francouzská riviéra, Monako a Aspen

Druhé bydlení je stálý trend, který ještě umocnil lockdown spojený s Covid-19. Úniky od hektického každodenního života mohou mít mnoho podob: pobřežní letoviska po celém světě, blízkosti lyžařských středisek i tichý relax na venkově. Lokality v Savills Prime Residential Index – World Second Home Locations přitahují cestovatele jak na dovolené, tak i ty, kteří chtějí v oblasti trvaleji zakotvit nákupem nemovitosti.

Inspirace z Vídně – dostupné městské byty a bydlení v jistotě

Ačkoliv byl letošní červen podle České bankovní asociace s objemem nově poskytnutých hypoték ve výši 20,2 miliardy korun nejlepší za více než dva roky, neznamená to, že se hypotéka opět stává dostupným zdrojem financování bydlení pro širší masy lidí. Splátky hypoték vyrostly o 10 tisíc, zatímco růst průměrné mzdy shodila ze stolu inflace. Mezitím kousek za hranicemi dostane městský byt za průměrně rok a půl každý, kdo o něj zažádá. Jak to?

Opatrné oživení realitního trhu: S očekávaným zlevňováním hypoték rostou i ceny nemovitostí

Postupné oživení hypotečního trhu ukazuje, že po dlouhém období stagnace může trh s novými byty opět zažít růst. V roce 2023 se prodeje bytů v pražských novostavbách postupně zvyšovaly, přičemž v posledním čtvrtletí dosáhly dlouhodobého kvartálního průměru 1 300 jednotek. Celkem se tak v Praze prodalo 4 000 nových bytů, což představuje meziroční nárůst o 29 %. Tento nárůst však není přílišným důvodem k oslavě, protože rok 2022 byl pro trh velmi slabý.

První z projektů městského nájemního bydlení – PDS žádá o povolení pro 450 bytů

Pražská developerská společnost (PDS) udělala významný krok k realizaci nových projektů městského nájemního bydlení. Na konci června 2024 podala kompletní dokumentaci a žádosti o stavební povolení či územní rozhodnutí pro výstavbu přibližně 450 bytových jednotek a jedné mateřské školky. Stavební řízení bylo zahájeno u projektů na Praze 4, 5, 8 a v Dolních Počernicích.

Kolik má Praha městských bytů a kdo v nich bydlí? Nová analýza IPR odhaluje aktuální čísla

Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy (IPR) zveřejnil novou studii, která analyzuje stav a vývoj počtu obecních bytů v Praze. Podle aktuálních údajů vlastní hlavní město a jeho městské části dohromady 29 841 bytů. I když toto číslo představuje téměř 2% pokles oproti roku 2021, tempo úbytku se výrazně zpomalilo a město plánuje počet městských bytů aktivně zvyšovat.

Navzdory výraznému růstu cen nemovitostí v ČR realitní bublina nehrozí

Ceny nemovitostí v České republice v posledních letech výrazně vzrostly, zejména ve velkých městech a jejich okolí. Růst způsobuje několik známých faktorů – nedostatečná nabídka nových bytů, nižší úrokové sazby hypotečních úvěrů a rostoucí poptávka ze strany investorů a zájemců o vlastní bydlení. Podle dat evropského statistického úřadu Eurostat zdražily byty a domy v ČR mezi lety 2010 a 2022 o 126 %, zatímco průměrný nárůst v zemích EU činil pouze 47 %.

Byty začnou opět zdražovat

Na trhu s novými byty dochází k převratu. V posledních dvou letech mu dominovali kupci, kteří díky nízké poptávce mohli tlačit developery ke slevám. Nyní se situace mění a silnější pozici získávají prodejci nemovitostí. Díky této výhodě plánují v letošním roce zvyšovat ceny, první developer již oznámil, že k tomu dojde během několika týdnů.

Nedostatek stavebních pozemků a očekávaný růst cen

V uplynulém roce realitní trh zažil pokles cen bytů i komerčních nemovitostí. Tento trend však neovlivnil ceny stavebních pozemků, které zůstaly ve většině regionů na stejné úrovni jako v předchozím roce. Období klidu ještě chvíli vydrží, s příštím rokem by ale hodnota pozemků měla začít růst.

Konec doby slev na byty: Pohled na pražský realitní trh očima Petra Michálka

Po dvou letech stagnace a mírného poklesu cen nových bytů v Praze se trh opět rozbouřil. V prvním kvartálu letošního roku se prodeje nových bytů více než zdvojnásobily ve srovnání s předchozími lety. Petr Michálek, generální ředitel Skanska Residential, předpověděl, že tento trend bude pokračovat, a s ním i růst cen nemovitostí. Vrátíme se k výsledkům rekordního roku 2021?

Mladí Češi platí za nájem větší část ze mzdy než západní Evropané

Mladí Češi ve věku 25 až 35 let vynaloží na nájemné podstatně větší část své mzdy než ve většině zemí západní Evropy. Za nájem bytu o velikosti 60 metrů čtverečních zaplatí téměř 40 % z mediánu hrubé mzdy, což je procentuálně o polovinu více, než platí mladí lidé v Německu, Rakousku nebo Francii. Poměr se může lišit podle lokality, v hlavních a velkých městech jsou nájmy například výrazně vyšší. Vyplývá to z dostupných dat vybraných společností, zahraničních serverů a zjištění ČTK.

Exkluzivní partner

Hlavní partneři

Partneři